بانو مهین شمسی خانی – مدیر اقامتگاه بوم‌گردی گیله بوم

بدون ديدگاه

 

فعالیت های ما بر پایه معیارهای استاندارد یک اقامتگاه بوم گردی است

  

بفرمایید ایده کسب و کار چطور به ذهن تان رسید ؟

 

در واقع دغدغه صنایع دستی ما را به این راه کشاند. ابتدا کارهایی در زمینه صنایع دستی شروع کردیم و با خانم هایی از قشم و بلوچستان کار کردیم. بعد از آن دنبال جایی بودیم که بتوانیم صنایع دستی تولید شده را عرضه کنیم. همچنین جایی باشد که علاوه بر صنایع دستی سایر ابعاد فرهنگی شامل غذا، پوشاک و آداب و رسوم را هم در بر بگیرد‎

این بود که به فکر تاسیس این اقامتگاه افتادیم. در واقع با آمدن مسافر و اسکان در اقامتگاه های بومگردی، بخشی از این ابعاد فرهنگی به آنها منتقل می شود

 

008

 

اولین اقدامی که در جهت عملی کردن ایده تان انجام دادید چه بود ؟

 

اولین اقدام شناسایی محل بود. استان گیلان را با توجه به فرهنگ غنی که دارد، بکر بودن و دست نخورده تر بودن و با هدف تعریف نوع جدیدی از گردشگری در شمال کشور، در نظر گرفتیم. در روستاهای مختلف گیلان گشتیم تا محل مناسبی انتخاب کنیم. روستای قاسم آباد را به دلیل نزدیکی به کوه و دریا، داشتن اقوام اصیل گیلک و گالشی، منطقه حفاظت شده سرولات، ساحل ماسه ای مناسب برای شنا و گردشگری دریایی و بالاخره نزدیکی به تالاب های بوجاق، امیرکلایه و چمخاله انتخاب کردیم. همچنین صنایع دستی گسترده مانند نمد و چادرشب و موسیقی سنتی خاص منطقه مزید بر علت بود

 

007

 

چه مدت طول کشید از زمانی که ایده به ذهنتان رسید ، وارد فاز اجرا شوید ؟

کمتر از سه ماه

 

چه موانعی پیش رو داشتید ؟

مانع خاصی نداشتیم. کاری بود که همت جمعی می طلبید که به یاری دستانمان تحت یک کار تیمی توانستیم ظرف مدت زمان کوتاهی ایده مان را عملی کنیم

خوشبختانه با ارتباطی که با محلی های اینجا هم گرفتیم، توانستیم آنها را هم همراه خود کنیم

 

؟رمز موفقیت کار تیمی خود تان را چه عواملی می دانید ؟

ما سابقه کار تیمی پیش از این هم با هم داشتیم و چون زیاد با هم سفر و کوه رفته بودیم همدیگر را در سختی ها محک زده بودیم. به هر حال در یک کار تیمی روحیه از خود گذشتگی باید وجود داشته باشد. اینکه همه همدیگر را در یک سطح ببینند و از انجام هر گونه کاری ابایی نداشته باشند خیلی مهم است. ما همه کارهای بازسازی خانه را خودمان انجام دادیم. لباس کارگری پوشیدیم و زن و مرد در کنار یکدیگر کار کردیم.

 

006

 

الان کسب و کار تون در چه مرحله ای می بینید ؟

در مرحله رشد. با توجه به اینکه مدت زمان زیادی از راه اندازی آن نگذشته بازخورد خوبی داشته و کم کم داریم شناخته میشیم. موفقیت تا این لحظه را همانطور که گفتم در گرو کار جمعی می بینم.

 

برنامه های اینده تون چیه ؟

برنامه های توسعه داریم مانند توسعه صنایع دستی از طریق شناسایی صنایع دستی کمتر شناخته شده و ترویج استفاده از آنها بین مهمانان و برگزاری مراسم و آیین های کهنی که کم کم به فراموشی سپرده می شوند . قصد داریم فرهنگ این منطقه را بیشتر به مهمانان بشناسانیم. بخشی از درآمد خودمان را هم به حفاظت از محیط زیست اختصاص دادیم مثلا قصد داریم آبگرمکن خورشیدی راه بیندازیم و سعی داریم بتونیم با کمک محلی ها به پاکسازی زباله های بخشی از روستا بپردازیم.

 

005

 

فکر می کنید مزیت رقابتی شما نسبت به رقبا شما چیست ؟

مزیت رقابتی ما این است که فعالیت های خود را بر پایه معیارهای استانداردی که یک اقامتگاه بومگردی باید داشته باشد تعریف کرده ایم. سه معیار اصلی تاثیر بر جوامع محلی، محیط زیست و آموزش و تاثیر بر مهمانان را در نظر گرفته ایم.

 

ایا تمام همت خود را صرف رشد و ابادانی همین روستا خواهیدکرد؟

خواسته اصلی ما توسعه اینگونه اقامتگاهها در سراسر کشور است. اعتقاد داریم یکی از راههای توسعه پایدار جذب گردشگران از این طریق است. در این راه تلاش خود را می کنیم تا با ترغیب افراد دیگر در مناطق مختلف و همچنین ارائه تجربه خود به آنها بتوانیم قدمی در این راه برداریم

 

004

 

برای تحقق این هدف برنامه ای دارید ؟

برنامه ای که فعلا داریم دیدن اقامتگاههای دیگر و به اشتراک گذاری تجربیات است

 

اگر نکته یا صحبت پایانی دارید بفرمایید

قدر وقت ار نشناسد دل و کاری نکند بس خجالت که از این حاصل ایام بریم.

سپاس از شما برای کار زیبایتان.

و اینکه اگر هر چه این جمع ها و تشکل ها بیشتر باشد پیشرفت جامعه زودتر حاصل می شود

 

009

 

********

گیله بوم، اقامتگاهی که دو سال پیش در روستای قاسم آباد سفلی تاسیس شده، توانسته است در مدت کوتاهی موفقیت چشمگیری کسب کند. در آذرماه سال ۱۳۹۲ اقامتگاه بوم‌گردی گیله بوم، عضوی از خوشه سار بوم گردی افتتاح شد. موقعیت خاص جغرافیایی و پابرجا بودن نسبی آداب و رسوم محلی در آن، ۲ عامل مهم در انتخاب این منطقه برای ایجاد اقامتگاه بوم گردی بود.

 

 

003

 

قاسم آباد، یک بوم گیلانی

محصور شدن میان کوه و جنگل پهنه باریکی پدید آورده است که علاوه‌بر زیبایی خیره کننده، در جنگ‌ها موقعیت استراتژیکی را به وجود می‌آورده که قاسم‌آبادی‌ها می‌توانستند به راحتی از بالای کوه دشمنان را زیر نظر داشته و در فرصت مناصب به آنها یورش برند. مردم این ناحیه به سرسختی و عدم پذیرش ظلم و ستم معروف هستند و وجود این عوامل بی‌شک در حفظ آداب و رسوم آنان تاثیر داشته است. در عین حال مردم این ناحیه روی بازی داشته و از تنگ نظری‌هایی که در برخی مناطق دیده می‌شود به دور هستند. همین امر سبب استقبال مردم بومی از گیله بوم و تسهیل در تاسیس و ادامه فعالیت این کسب و کار شد.

این خانه در مرداد ماه سال گذشته به مبلغ ۱۸۵ میلیون تومان از یک فرد بومی خریداری و با هزینه‌ای نزدیک به ۴۰ میلیون تومان تجهیز و آماده‌سازی شد. توضیح آنکه موفقیت صاحبان گیله‌بوم در اداره این اقامتگاه مرهون سابقه طولانی در کوهنوردی و سفر در ایران و آشنایی با فرهنگ، آداب و رسوم و صنایع دستی مناطق مختلف و همچنین بحث گردشگری است.

ترگل انوری‌نژاد، از صاحبان این اقامتگاه، همچنین از تولیدات صنایع دستی «دستافرید پارسی» خبر می‌دهد که با شروع به‌کار اقامتگاه، قوی‌تر از قبل دنبال خواهد شد. این محصولات، شامل صنایع دستی سراسر ایران است. وی چند سال پیش به همراه همسر و دوستانش تصمیم گرفت در زمینه شناساندن صنایع دستی مناطقی که کمتر شناخته شده‌اند و همچنین رساندن نفع به جوامع بومی در کنار داشتن یک کسب‌وکار برای خود، این محصولات را وارد بازار کنند، اما محل مناسبی برای عرضه آنها نداشته و درصد‌هایی که مغازه‌های صنایع دستی می‌گرفتند بالاتر از حد راضی‌کننده بود، تا اینکه با افتتاح اقامتگاه محلی و جذب طبیعت گردان توانستند مکان و بازار خوبی برای صنایع دستی بیابند.

 

012

 

آنها کار خود را با جزیره قشم و چند روستای استان سیستان و بلوچستان شروع کرده و قصد دارند به صورت تخصصی‌تر ازمحصولات قاسم‌آباد و به‌خصوص چادر شب (اکنون چادر شب را می‌توان در کوچه‌های روستا به کمر زنان قاسم آباد دید که در گذشته علاوه‌بر گرم نگه داشتن از آن برای به پشت بستن بچه در هنگام کار در مزارع نیز استفاده می‌شده و البته کاربری‌های دیگری نیز دارد) استفاده کنند.

گردشگرانی که در گیله بوم اقامت می‌کنند، می‌توانند علاوه‌بر آشنایی با صنایع دستی بومی و خرید محصولات، در مراسم محلی نیز شرکت کنند. از جمله این مراسم می‌توان به جشن برنج که هرساله پس از دروی برنج برپا می‌شود، نمایش عروس گله (که با شرکت عروس، عاشق و دیو اجرا می‌شود)، موسیقی و رقص معروف قاسم آبادی، بازی‌های محلی نظیر قش بازی و لافن بازی، کشتی گیله مردی (که در دو وزن سنگین وزن و پروزن انجام می‌شود) و همچنین کلگا جنگ (که مبارزه یا به جان هم انداختن گاوهای نر است و از بازی‌های هیجان‌انگیزی بوده که قدمت آن به قبل از اسلام می‌رسد. حاصل این جنگ شناخته شدن قوی‌ترین گاو و تلاش برای نگهداری و پرورش نسل او است) اشاره کرد.

 

011

 

از جاذبه‌های طبیعی اطراف قاسم آباد نیز می‌توان تالاب امیرکلایه و بوجاق – محلی مناسب برای پرنده نگری در زمستان- را نام برد.

میوه چینی نیز از دیگر جاذبه‌هایی است که جنبه توریستی پیدا کرده است. زمستان گذشته مسافران گیله بوم به یکی از مزارع همسایه رفته و محلی‌ها آنها را با انواع پرتقال، نحوه جمع‌آوری و جعبه کردن میوه‌ها آشنا کردند. آنچه فرصت برگزاری چنین گشت‌هایی را در قالب کلی گردشگری مزرعه (farm tourism) برای صاحبان گیله بوم به وجود آورده است، وفور مزارع برنج، چای و باغ مرکبات و البته روی باز محلیان است.

گیله بوم ظرف چند ماه گذشته نزدیک به ۲۰۰ مسافر داشته است. این خانه ۲ طبقه است و گنجایش ۳۰ نفر را دارد.

آرایش و معماری گیله‌بوم سنتی و مدرن است و در حال حاضر پذیرای ۳۴ نفر میهمان است. سه اتاق به ظرفیت های ۴ و ۸ نفر در طبقه اول، یک سویت برای اسکان گروهی تا ۱۴ نفر در طبقه دوم و یک اکو کلبه (کلبه کاه‌گلی) در حیاط برای اسکان ۴ نفر تدارک دیده شده است. اتاق‌ها با نمد فرش شده‌اند و دارای رختخواب‌های سنتی است که از پشم گوسفندان منطقه تهیه شده است. پرده‌ها، چوب رختی‌ها، آیینه‌ها و غیره همگی از مواد سازگار با محیط زیست طراحی و ساخته شده‌اند.

در محیط هال، امکان گردهمایی وجود دارد. اتاق‌ها به نام‌های محلی یعنی تلار اتاق، خوتکا، راش، سماموس و جورخانه نامیده می‌‌شوند. سه سرویس دستشویی ایرانی و یکی فرنگی به همراه سه حمام در بیرون از محوطه اتاق‌ها، در طبقات و نیز حیاط وجود دارد. از بین این اتاقها، خوتکا اتاق میزبان است.

فضای باز و حیاط خانه با وسعت ۱۵۰۰ متر مربع در حال حاضر دارای درختان مرکبات است که در فصل پاییز و زمستان مهمانان می‌توانند از میوه‌های آن بهره‌مند شوند. درختان انبو یا گلابی جنگلی نیز در خردادماه دارای میوه هستند.

فضای حیاط برای برپایی آتش نیز مزین شده است که با چیدمانی از صندلی‌های تنه درختی امکان دور هم نشینی و اجرای مراسم آواز و ساز را فراهم می‌دارد.

فاصله گیله‌بوم تا بزرگراه اصلی شرقی غربی با پای پیاده ۱۵ دقیقه و تا ساحل دریا ۲۰ دقیقه است. نیز با ۱۵ دقیقه پیاده‌روی می‌توان به نزدیکترین نقطه برای ورود به جنگل رسید.

به منظور آشنایی مهمانان با موسیقی محلی این روستا، در گیله بوم امکان اجرای موسیقی با حضور خواننده محلی قاسم آبادی وجود دارد.

 

002

 

و اما گیله‌بوم با غذاهای زیر از شما پذیرایی می‌کند:

  • مرغ ترش: مرغ- هیل (گشنیز)- جعفری- نعناع- خانش (پونه)- چوچاق- گردو- رب انار
  • بادمجان ترشی: بادمجان- گردو- جعفری- هیل (گشنیز)- جعفری- چوچاق
  • فسنجان: مرغ- گردو- رب انار- پیاز
  • پلاسرتره: شوید- اسفناج- برگ چغندر- جعفری- نعنا- خرفه (شنبلیله)- گرزنه (گزنه)- سیر و پیاز- لوبیا کشاورزی- خامه یا تخم مرغ
  • هولابه: ترش واش- برگ چغندر- اسفناج- هیل (گشنیز)- نعنا- جعفری- سیر و پیاز- مرغ- بادمجان- آرد برنج- آب نارنج
  • ترش تره: هیل (گشنیز)- کوکنار- برگ چغندر- جعفری- اسفناج- نعنا- گوشت با استخوان- سیر و پیاز- لوبیا کشاورزی- آب نارنج
  • کوکو فرنگی: سبزی کوکو- مغز گردو- سیب زمینی- پیاز داغ- لپه- گوشت چرخ کرده
  • باقلا قاتق: لوبیا کشاورزی- شوید- سیر- تخم مرغ
  • میرزا قاسمی: بادمجان کبابی- گوجه- سیر- تخم مرغ
  • کوکوی اشپل: اشپل (خاویار ماهی)- شوید- جعفری- تره- پونه- تخم مرغ
  • پنیر بروشته: پنیر محلی- تخم مرغ محلی
  • آلو قیسی قاتوق: گوشت، آلو قیسی، پیازداغ، رب گوجه
  • کشک آش: جو پوست کنده- ماش- عدس- نخود- لوبیا- آب قلم- کشک- جعفری- تره- هیل (گشنیز) – برگ چغندر- اسفناج

 

001

 

گیله بوم: چابکسر، روستای قاسم‌آباد سفلی، خیابان ابریشم ۱، پلاک ۶۹

تلفن تماس:   ‌ ۰۱۳۴۲۶۵۶۵۹۵

نشانی سایت : www.gileboom.ir

نوشتن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.